Hvorfor pride?

Hvorfor arrangerer vi Drammen Pride? Her er noen gode grunner:

En historie verdt å kjempe for: 2019 er det 50 år siden starten på den moderne homokampen: Natt til 28. juni 1969 hadde folk sett seg lei av politiets trakassering av skeive og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet Stonewall Inn i New York. Siden den gang har Pride blitt arrangert over hele verden. Rettigheter har blitt framkjempet. Kamper har blitt tatt, her hjemme og ute i verden – og disse er det verdt å kjempe for.

Synlighet og feiring av kjærligheten: Pride er en feiring av skeiv kjærlighet, en feiring av livsglede – og vi viser at vi er stolte av hvem vi er. Åpenhet fører til mer åpenhet. Diskresjon og normalisering fører oss ingen vei. Skal flere kunne leve som hele seg, uten fare for å bli mobbet, trakassert, diskriminert eller utsatt for vold – som skeive blir utsatt for i Norge og resten av verden hver eneste dag – er det nødvendig å stå opp og aktivt vise motstand.

Drammen Pride - arrangeres for aller første gang helgen 16.–18. august 2019. Hold av helgen!
Drammen Pride – arrangeres for aller første gang helgen 16.–18. august 2019. Hold av helgen!

Nynazisme og frykt: Homofobe høyreekstreme truer med å knuse «homolobbyen», marsjerer mot oss, vil knuse deg og meg og normaliserer rasisme og fremmedfrykt. Pride handler om å stå opp for for et fritt og likeverdig samfunn hvor alle har rett til å delta!

Båsene er for trange: Trange kjønnsnormer fører til mobbing. Selv streite gutter og jenter som bryter med forskjellige normer i samfunnet utsettes for mobbing, hets og vold. FRI og pride utvider «boksene» og gjøre livet enklere for alle – streite som skeive.

#jævlahomo er et av de mest brukte skjellsordene i skolen. Gode holdninger kommer ikke av seg selv.

Bisynlighet: Vil du være fri fra kommentarer som «bestem deg nå» eller “bi er bare en fase”? Åpne rom der man kan like flere kjønn oppstår ikke av seg selv, igjen – de skapes.

Solidaritet med en hel verden: Pride feires og markeres over hele verden, og er ekstra viktig i en tid hvor ytringfriheten til skeive er presset fra mange kanter. Pride er solidaritet i praksis.

Stå opp for mangfold, pride og frihet. Si nei til rasisme, diskriminering og hat. Ingen er fri før alle er fri – bli med å feire pride!