Hvorfor pride?

Hvorfor arrangerer vi Drammen Pride? Her er noen gode grunner:

En historie verdt å kjempe for: Det er nå over 50 år siden starten på den moderne homokampen: Natt til 28. juni 1969 hadde folk sett seg lei av myndighetenes trakassering av skeive – og bestemte seg for å kjempe tilbake på utestedet Stonewall Inn i New York. Pride ble denne natten født av opprør. Et opprør som inspirerte en hel verden.

I Norge har det vært arrangert pride-lignende arrangement siden 1970-tallet. Og det organiserte rettighetsarbeidet har pågått siden 1950. Rettigheter har blitt framkjempet. Kamper har blitt tatt, her hjemme og ute i verden. Dette er rettigheter som må forsvares og kjempes for – for de kan fjernes like fort som de blir innført.

Antirasisme: Prides historie og opprinnelse er en historie om antirasisme og arbeid for transpersoners rettigheter. Stonewallopprøret var et opprør mot undertrykkelse, politivold, hat og diskriminering. I front for denne kampen sto melaninrike aktivister som Marsha P. Johnson, Sylvia Rivera og Stormè DeLarverie.

Opprøret skjedde på Stonewall Inn – et utested for mennesker som på ulike måter ble presset ut av samfunnet. Her var homofile, lesbiske, bifile, transpersoner, svarte, brune, latinx og sexarbeidere. Stedet fungerte som et fristed for mennesker som ikke kunne puste så mange andre steder. Da politiet for “hundrede gang” stormet nattklubben natt til 28. juni 1969 rant begeret over. Det som skjedde den natten var et resultat av årevis med trakassering av ulike folk som hadde fått nok. I flere dager holdt demonstrantene stand, og flere kom til. Dette er senere kjent som Stonewallopprøret og har for mange blitt stående som starten på den synlige “homokampen” der Pride utgjør en viktig del – og hvor dette fra starten av gikk hånd i hånd med antirasisme og arbeid for transpersoners rettigheter.

Synlighet og feiring av kjærligheten: Pride er en feiring av skeiv kjærlighet, en feiring av livsglede – og vi viser at vi er stolte av hvem vi er. Åpenhet fører til mer åpenhet. Diskresjon og normalisering fører oss ingen vei. Skal flere kunne leve som hele seg, uten fare for å bli mobbet, trakassert, diskriminert eller utsatt for vold – som skeive blir utsatt for i Norge og resten av verden hver eneste dag – er det nødvendig å stå opp og aktivt vise motstand.

 

 

Nynazisme og frykt: Homofobe høyreekstreme truer med å knuse “homolobbyen”, marsjerer mot oss, vil knuse deg og meg og normaliserer rasisme og fremmedfrykt. Pride handler om å stå opp for for et fritt og likeverdig samfunn hvor alle har rett til å delta.

Båsene er for trange: Trange kjønnsnormer fører til mobbing. Selv streite gutter og jenter som bryter med forskjellige normer i samfunnet utsettes for mobbing, hets og vold. FRI og pride utvider “boksene” og gjøre livet enklere for alle – streite som skeive.

#jævlahomo er et av de mest brukte skjellsordene i skolen. Gode holdninger kommer ikke av seg selv.

Bisynlighet: Vil du være fri fra kommentarer som «bestem deg nå» eller «bi er bare en fase»? Åpne rom der man kan like flere kjønn oppstår ikke av seg selv, igjen – de skapes.

Solidaritet med en hel verden: Pride feires og markeres over hele verden, og er ekstra viktig i en tid hvor ytringfriheten og menneskerettigheter er under press.

Stå opp for mangfold, pride og frihet. Si nei til rasisme, diskriminering og hat!