Pressemelding 25. august 2020:

Drammen får veggmalerier i regnbuens farger som feirer Pride

Store veggmalerier skal feire Pride, kjærlighet og internasjonal solidaritet i Drammen.

– Det er viktigere enn noen gang å bidra til synlighet og å feire skeiv kjærlighet og mangfold, sier grafittikunstner og kurator Eric Ness Christiansen.

Drammens andre Pride i historien skulle gått av stabelen nå i august, men som mye annet under koronapandemien er festivalen utsatt (til november). 

Bildet: Eric Ness Christiansen, Final Outlines Gallery. Foto: Billedkunstner Anette Borge.

Som et stort plaster på såret for utsatt festival blir nå veggen ved Nedre strandgaten 4-6, tvers overfor Bølgen og Moi, utsmykket med nytt motiv inspirert av regnbuen. Også veggen ved Grev Wedel Parkeringshus i Nedre Storgate 23, får to kunstverk i regnbuens farger. 

Eric Ness Christiansen er kurator for utsmykningene. Han er kjent for å skapt store veggmalerier nasjonalt og internasjonalt og har nå, til Drammens første veggmalerier med regnbuen som tema, med seg grafittikunstnerene Mikael Noguch, Eilif Hofman og Frederico Fiasco. 

Synlighet betyr alt

– Synlighet betyr alt. Fordi vi ikke kan være synlige med Drammen Pride nå i august, som planlagt, er vi stolte av at vi nå skal få regnbuen til å skinne året rundt, på vegger sentralt i byen, sier Marianne Holmquist, komitemedlem i Drammen Pride med ansvar for paraden.  

Bildet: Drammen Pride-komiteen (f.v) Marianne Holmquist, Øyvind Lundberg Nilsen, Egil J. Bye og Zaira Lo Monaco (på skjerm). Foto: Petter Ruud-Johansen.

– Koronapandemien gjør at vi ikke kan være synlige gjennom å arrangere Pride-parade, men det skal ikke stoppe oss. For pride er mye mer enn parade – og det skal vi også vise i Drammen. Med disse veggmaleriene viser vi at vi er her og at fellesskapet og kampen fortsetter på tross av Korona-pandemien, sier Drammen Pride-komitemedlem Egil. J. Bye, som har arbeidet sammen med Eric Ness Christiansen for å få regnbuemotivene til å bli virkelighet.  

Internasjonal solidaritet

– Konsekvensene av koronapandemien gør at vi her hjemme blir mindre synlige, mens det er mer alvorlige konsekvenser rundt om i verden. Blant annet angripes lesbiske, homofile, bi/pan, interpersoner og transfolks rettigheter ikke langt fra oss. Situasjonen i Polen, med de «lhbt»-frie sonene og en president som vant valget i år, etter en valgkamp der skeive var utpekt som hovedfienden, er et eksempel på skremmende og negativ utvikling internasjonalt. Hvis det hadde vært parade i år, hadde internasjonal solidaritet vært et av hovedbudskapene, sier Nils-Erik Aasen Flatø, leder av FRI Oslo og Viken, som Drammen Pride er en del av.  

Regnbuemaleriene som males i disse dager i Drammen er del av Christiansens “Ugangprosjekt”. 

Unni Askeland: URBAN

Et annet høydepunkt i årets “Ugangprosjekt” blir oppføring av Unni Askelands store veggmaleri “URBAN”, som oppføres på den store veggen ved siden av Café Picasso. 

Bildet: Mikael Noguch, Unni Askeland og Eric Ness Christiansen under oppføring av “URBAN”.
Foto: Billedkunstner Anette Borge.

Åpning for de nye veggmaleriene

Det blir markering, offisiell åpning og fest for de nye veggmaleriene onsdag 26. august på Café Picasso. Fra klokken 15:00 – med alle koronahensyn – åpner dørene og klokken 19:00 blir det vernissasje med taler og fest.  

– Vi er ekstremt stolte av å kunne være med på Christiansens “Ugangsprosjekt” og håper folk tar turen ut i byen på onsdag og sjekket ut de nye veggene under regnbuen. Vi håper folk blir med vil feire skeiv kjærlighet og bidra til synlighet på alle måter de kan, sier komitemedlem i Drammen Pride, Øyvind Lundberg Nilsen. 

Faktaboks:
► Drammen Pride skulle gått av stabelen helgen 14.–16. august, men er flyttet til helgen 27.–29. november, med Union Scene som base. Drammen Pride i november blir en kulturfestival tilpasset alle korona-smittevernhensyn. Det betyr at parade utgår og at programmet blir en kombinasjon av fysiske arrangement og digitale arrangement, med fokus på smittevern og i samsvar med gjeldende påbud på tidspunktet. 
► De nye store veggmaleriene som er del av Ugangsprosjektet – som alle bidrar til å feire mangfold i Drammen – blir oppført fra søndag 23. august til og med onsdag 26. august.
► Onsdag 26. august, fra og med klokken 15:00 og ut kvelden markeres de nye veggmaleriene på Café Picasso.