Hjem » Ja, det blir Drammen Pride i 2020!

Pressemelding 11. juni 2020:

Ny dato: Drammen Pride 2020 – flyttes fra august til november. Arrangeres for andre gang i historien i elvebyen helgen 27.–29. november.

Drammen Pride-komiteen gikk, som alle andre festivalarrangører, i tenkeboksen da Korona-pandemien traff Norge. 

– Skal vi avlyse fullt og helt? Skal vi lage digital pride den planlagte, originale helgen midt i august, eller skal vi utsette? Dette var blant spørsmålene vi stilte oss i vinter. I den perioden gikk vi i tenkeboksen, vi så det hele an en periode, og nå har vi bestemt oss. Vi skal gjennomføre Drammens andre pride i historien, men vi flytter festivalen til helgen 27.-29. november, sier komitemedlem Marianne Holmquist, som hadde hovedansvaret for paraden under Drammen Pride i 2019.

Drammen Pride-komiteen 2020, fra venstre: Marianne Holmquist. Øyvind Lundberg Nilsen, Zaira Lo Monaco (på skjerm) og Egil J. Bye. Foto: Petter Ruud-Johansen.

– Ja, det blir Drammen Pride. Vi gleder oss, men samtidig må vi være ærlige på at verden ser annerledes ut nå enn før korona, og det gjøre nok at pride i byen vår også blir annerledes. Den store folkefesten som samler tusenvis av folk til parade er nok ikke tilrådelig, heller ikke mot slutten av november, sier Holmquist.


Trygg festival – og kjærlighet over alt, uansett

– Om korona-tiltakene fortsatt gjør det utrygt å samle folk, ja da lager vi det hele digitalt. Som i fjor, ønsker vi å invitere til arrangement for både små og store.Til regnbuemesse og debatter. Vi skal gjøre alt vi kan for å mobilisere hele Drammen til å feire pride uansett. Og selvfølgelig skal alle arrangementet være trygge, sier komitemedlem, Øyvind Lundberg Nilsen.

– Uansett, ja det er stikkordet. Vi vil med Drammen Pride 2020 rette fokus på internasjonal solidaritet, og vi skal synliggjøre skeives liv og menneskerettigheter gjennom kampanjen “Kjærlighet over alt, uansett”, som pågår over hele landet nå og ut året. Her i Drammen ønsker vi blant annet å jobbe med en kunstner om et stort og synlig prosjekt, som skal bli stående som en påminner om den spesielle situasjonen som koronapandemien i 2020 førte verden inn i. Som en påminner om at pride er viktig og at vi skeive (samlebetegnelse for lesbiske, homofile, bi/pan og transpersoner med flere), fortsatt er synlige, på tross av at folkefesten og den store paraden vil utgå, sier komitemedlem, Egil J. Bye.

En kulturfestival for alle – med støtte fra Drammen kommune

– Vi har jobbet lenge med å lage flere kulturarrangement og fest med Union Scene som base. Når november kommer får vi se om det det blir mulig å samle folk, eller om det blir ulike sendinger som folk i alle aldre kan kan delta på hjemmefra, sier komitemedlem med ansvar for kulturproduksjon, Zaira Lo Monaco, og lover å slippe noen navn til programmet om ikke lenge.

– Helt siden festivalslutt i 2019  har vi hatt god kontakt med artister og våre viktige partnere, som Union Scene og Comfort Hotel Union Brygge. Og alle er innstilt på å få til pride i Drammen på en god og trygg måte i november, enten ting skjer digitalt, fysisk eller i en kombinasjon, sier Lo Monaco.

Leder av FRI Oslo og Viken, Nils-Erik Aasen Flatø. Foto Petter Ruud-Johansen.

– I går kveld fikk vi også endelig bekreftelsen om at Drammen kommune er med oss og støtter festivalen vår i år. Vi er veldig glade for at Drammen kommune også etter kommunereformen går inn med 100.000 kroner til det eneste tilbudet overfor skeive Drammen by. Med fornyet støtte lover vi å levere en kulturfestival for hele Drammen og omegn, for hele Viken (og Norge), avslutter leder i FRI Oslo og Viken, Nils-Erik Aasen Flatø.

Fakta:

► Ny dato: Drammen Pride 2020 – helgen 27.-29. november (flyttet fra helgen 14.-16. august).

► Drammen Pride-komiteen består per tid av Marianne Holmquist, Øyvind Lundberg Nilsen, Egil J. Bye og Zaira Lo Monaco.

► Drammen Pride er en festival som er del av FRI Oslo og Viken, et fylkeslag i FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. 

► Drammen Pride ble arrangert for første gang i 2019, og samlet da tusenvis av mennesker til parade, til utsolgt arrangement på Union Scene, og en rekke andre store og små arrangement i byen.