Hjem » Ja, det blir Drammen Pride i 2021
Bildetekst: Nå er datoene for Pride-festival i elvebyen klar. Helgen 13.-15. august blir det Drammen Pride. Fra venstre i bildet – medlemmer i Drammen Pride-komiteen; Susanne Imset, Egil J. Bye og Ander Bjørnerud. Foto: Petter Ruud-Johansen.

Ja, det blir Drammen Pride i 2021 – det er klart for Pride helgen 13.-15. august. Nå er de første programpunktene klare.

– Hvordan smittesituasjonen og Korona-statusen er i august vil selvsagt bestemme hvordan Drammen Pride 2021 blir i detalj og hvor mange som kan delta på arrangementene. Men, det blir Pride, selv om den store paraden utgår også i år, sier Egil J. Bye i Drammen Pride-komiteen.

Komiteen jobber for at det blir satt både fest og protest på programmet i Drammen denne august-helgen (helgen før Elvefestivalen er planlagt).

Flaggheising – en stolt tradisjon
For tredje år på rad vil starten på Drammen Pride markeres med flaggheising på bybroen. Ordfører Monica Myrvold Berg åpner festivalen høytidelig fredag morgen.

– Synligheten som ordføreren er med på å skape er veldig viktig for oss. Det viser at byen vår skal være åpen og inkluderende for alle, sier Susanne Imset i komiteen.

Imset har ansvaret for programpunktet “Pride på Skeiv ungdomskafe” på åpningsdagen av festivalen.

– Sammen med Fellesverket Drammen – Drammen Røde Kors, FRI Oslo og Viken og Skeiv Ungdom Oslo og Viken inviterer vi til et arrangement for ungdommen hvor det blir servering, aktiviteter, musikk og Pride-stemning, sier Imset.

Skeives rettigheter brenner i Europa
Et viktig programpunkt under Drammen Pride 2021 blir også debatten, som arrangeres lørdag 14. Debatten skal handle om skeives rettigheter internasjonalt og om situasjonen i Norge.

– Vi ser at skeives rettigheter nå settes i brann i Europa. Propagandalover som rammer skeive i Ungarn, lhbt-frie soner i Polen, at Pride angripes av politiet i Tyrkia, stadige brudd på menneskerettigheter i Russland. Det er alvorlig det som nå skjer i Europa, i land nær oss, sier komitemedlem Egil J. Bye.

Til debatten er kandidater fra Viken til Stortinget invitert til samtale og debatt.

– Samtidig som Europa er nærmere enn vi tror, er vi på langt nær i mål her hjemme. Levekår må jobbes aktivt med og er aldri vunnet én gang for alle. Her på berget viser Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets (Bufdirs) nye rapport om levekår blant skeive, publisert i 2021, alvorlige tall. Hvor står partiene i spørsmål om skeives levekår i Norge i dag, og hva mener kandidatene er riktig å gjøre i arbeidet for skeive levekår og rettigheter fremover, nasjonalt og internasjonalt, spør vi i debatten, sier Bye.

Klart for storfest på Union Scene
Et programpunkt som nå også er klart er Drammen Pride Night.

2021 versjonen av Pride Night på Union Scene tar med seg det beste fra 2019-arrangementet, lover arrangørene. I 2019 var alle billetter utsolgt (600 stk – som var redusert kapasitet pga oppussing på Union Scene da). I august 2021 vil korona-situasjonen diktere antall billetter i salg – og per nå er 200 billetter tilgjengelig.

– Lørdag 14. august kan du glede deg til en kveld fylt med musikk, dans, kjærlighet og fargerike artister, en fest som blir en god blanding av kultur, humor og alvor. Vi kan allerede nå røpe at fenomenet Frida Marida (kjent fra Oslo Pride) og Liza Vassilieva (kjent fra MGP-finalen i 2020) kommer, sier Ander Bjørnerud i Drammen Pride-komiteen.

Flere programpunkter, artister og mer informasjon kommer i løpet av sommeren, lover Bjørnerud, og avslutter.

– Vi håper folk skriver opp datoene i kalenderen sin allerede nå, og at så mange som mulig blir med oss og feirer Drammen Pride i august.